Betaalbare energieopslag
voorwaarde voor een definitieve doorbraak

Betaalbare energieopslag
Voorwaarde voor definitieve doorbraak

Routekaart
Opslag kan op verschillende manieren plaatsvinden:
  • in de vorm van elektriciteit, als gas of een andere chemische verbinding
  • als warmte/koude
  • in een chemisch product
  • of als potentiële energie (zoals stuw- en valmeren en compressed air energy storage (CAES)

De grootste batterij van Europa gebouwd door Eneco ism Mitsubishi

In Noord-Duitsland wordt deze batterij gebouwd om het overschot aan opgewekte windenergie tijdelijk te kunnen opslaan om het net te ontlasten. Een mooie innovatie en oplossing want op de dagen dat het hard waait wordt in Noord-Duitsland meer energie opgewekt met windmolens dan het elektriciteitsnet aan kan. En in die situatie moeten de windmolens uitgeschakeld worden terwijl er dan juist zoveel duurzame energie geproduceerd kan worden. Deze duurzame energie gaat nu gewoon verloren en dat is zonde. Met deze nieuwe batterij van 50 MW van Eneco en Mitsubishi kunnen grote pieken van duurzame energieproductie tijdelijk worden opgevangen en bewaard in de batterij en weer afgegeven worden aan het elektriciteitsnet wanneer het net het weer aan kan.

In Nederland staat in 2018 circa 4,5 Gigawatt aan windmolenvermogen op land opgesteld. Uit de subsdiecijfers van SDE+ heeft het CBS kunnen we afleiden dat deze molens op land circa 7.000 mln kWh produceren en ongeveer 40 % van de tijd stil staan. Om de molens te kunnen inzetten als basislast moet er op land in Nederland een opslagcapaciteit van ruin 1.100 MW worden geïnstalleerd. Daarmee wordt de gemiddelde kWh prijs van wind op land met circa 8 cent verhoogd. Als vuistregel kun je stellen dat voor elke MW opgesteld vermogen je een accu nodig hebt van 25% van dat vermogen om molens in te kunnen zetten als basislast.

===> Dus met ruim 50 Eneco / Mitsubishi batterijen kunnen de windmolens een basislast vormen.

Nieuwe ontwikkelingen in opslagtechnologie

Overal op de werled wordt gezocht naar nieuwe vormen van opslag van energie. Met als doel met zon- en windenergie een basisvermogen aan te kunnen bieden aan de samenleving.