Betaalbare energieopslag
voorwaarde voor een definitieve doorbraak

Betaalbare energieopslag
Voorwaarde voor definitieve doorbraak

Routekaart
Opslag kan op verschillende manieren plaatsvinden:
  • in de vorm van elektriciteit, als gas of een andere chemische verbinding
  • als warmte/koude
  • in een chemisch product
  • of als potentiële energie (zoals stuw- en valmeren en compressed air energy storage (CAES)

De grootste batterij van Europa gebouwd door Eneco ism Mitsubishi

In Noord-Duitsland wordt deze batterij gebouwd om het overschot aan opgewekte windenergie tijdelijk te kunnen opslaan om het net te ontlasten. Een mooie innovatie en oplossing want op de dagen dat het hard waait wordt in Noord-Duitsland meer energie opgewekt met windmolens dan het elektriciteitsnet aan kan. En in die situatie moeten de windmolens uitgeschakeld worden terwijl er dan juist zoveel duurzame energie geproduceerd kan worden. Deze duurzame energie gaat nu gewoon verloren en dat is zonde. Met deze nieuwe batterij van 50 MW van Eneco en Mitsubishi kunnen grote pieken van duurzame energieproductie tijdelijk worden opgevangen en bewaard in de batterij en weer afgegeven worden aan het elektriciteitsnet wanneer het net het weer aan kan.

Hoeveel opslag is nodig voor windmolens op land


In Nederland staat in 2018 circa 4,5 Gigawatt aan windmolenvermogen op land opgesteld. Uit de subsdiecijfers van SDE+ heeft het CBS kunnen we afleiden dat deze molens op land circa 7.000 mln kWh produceren. Geprojecteerd op de KNMI windgegevens valt af te leiden dat de molens met een cut-in speed van 3,5 tot 4 m/s 40 % van de tijd vrijwel stil staan.

Om de molens te kunnen inzetten als basislast moet er op land in Nederland een opslagcapaciteit van 130 - 170 kWh per kW opgesteld molenvermogen worden geïnstalleerd. Dat wordt dus gemiddeld een batterij van 4,5 x 150 Gigawattuur. Bij een kostprijs van € 100 per kWh van een batterij moet er dan voor 67,5 miljard aan accucapaciteit worden geïnstalleerd. Dan hebben we van de stroomvoorziening voor Nederland 7/120 = bijna 6% aan basislast gecreëerd.

Zolang de bijdrage van molens bescheiden is behoeft de opslag niet volledig alle pieken en dalen glad te strijken. Immers dan kan het net de onregelmatige productie opvangen me snel op- en afschakelen van centrales. Het probleem wordt manifest als de productie van zon en wind in een netwerkgebied de actuele vraag overstijgt en afvoer naar andere gebieden ook niet kan.

Nu willen we met de transitie in Nederland meer dan 10 Gigawatt windenergie opstellen;- die windmolens leveren tezamen circa 25 miljard kWh.
Er staat in Nederland 18,5 Gigawatt aan traditionele centrales opgesteld, die tezamen 120 miljard kWh stroom leveren per jaar. We kunnen op onze klompen aanvoelen dat de combinatie van wind en zon regelmatig de de vraag overtreft en dat dan de opslagproblematiek snel op ons af gaat komen.

Stacks Image 289

Parameters voor de EAZ 12 windmolen

  • Oppervak 113 m2.
  • Website EAZ wind
  • Opbrengst per jaar (vrije open locatie Lauwersoog) 35.000 kWh per jaar = 314 kWh/m2 (ter vergelijk bij wind op zee wordt een opbgrengst van ruim 1000 kWh per m2 gehaald)
  • Start speed 3,5 m/s; Shut down speed 25 m/s
  • Maximale generator opbrengst 13 kW