Als jullie het niet doen doen wij het wel

Ze zeggen dat de hele PLANEET opwarmt, en dat dat door de mensheid komt. Maar geef MIJ daar niet de schuld van, want ik ben er nog maar net.

Stacks Image 382

ALS iemand een oplossing voor deze klimaatbende vindt, zal het waarschijnlijk iemand van MIJN generatie zijn. Daarom ben ik altijd aardig tegen SLIMME kinderen, want ZIJ zijn degenen die ons gaan redden.Stacks Image 376

Mensen zijn bang dat de technologie onbeheersbaar wordt en dat robots de MACHT grijpen. Nou ik zorg dat ik aan HUN kant sta als het gebeurt.
Ik ben al aan het OEFENEN voor als robots de macht grijpen door te slijmen tegen de apparaten in huis. Dus als er in de toekomst een gigaoorlog komt tussen mensen en robots, zal ik blij zijn dat ik vooruit heb gedacht.Stacks Image 119

ZANDKORRELBRIGADE

In de Lindenholt in Nijmegen onstond een geweldig idee: Wat als we zelf beginnen met goede dingen voor de aarde. Ieder op zijn eigen plek en op zijn eigen manier.

Je hoort zo vaak dat het niet helpt wat we doen. Er zijn zoveel mensen. Op zoveel plaatsten maken we er een grote puinhoop van, het helpt niet als we wat doen.

Nou dat is juist de denktfout.
Want dan blijft iedereen vervuilen en rotzooi maken.

Toen werd de zandkorrelbrigade opgericht. We zijn allemaal een zandkorreltje en alle korreltjes samen vormen een grote berg. We gaan het voorbeeld geven hoe het wel kan.

Als alle mensen vandaag lid zouden worden van een zandkorrelbrigade, dan zou de hele wereld vanaf vandaag niet meer verloederen. Zal er geen plastic zwerfvuil meer zijn. Worden er geen wilde dieren voor lol dood geschoten. Stoppen we met overbevissen. Stoppen we met het kappen van oerworden voor palmolieplantages. Lozen we geen olie meer in de oceanen. Gebruiken we geen gif meer waar bijen en vogels van dood gaan….

START NU: "BEGIN JE EIGEN ZANDKORRELBRIGADE"

Stacks Image 337
Stacks Image 333

Wat is de helft van zaterdag?
Hoeveel kost een appel?
Is je moeder thuis?
Ontmasker de hoteldief
Engels
Hoe heet het derde kind?
Ouders
Toekomst voorspellen
Plons?

Stacks Image 114"Als de grote mensen het niet doen dan doen we het zelf wel."

Mahlik van der Werf kreeg een lintje, samen met 6 andere kinderen van Burgemeester Bruis van Nijmegen. Elk voor een bijzondere prestatie in de stad. De een voor sport de ander voor helpen van andere mensen/...

Mahlik kreeg een lintje voor het opruimen van zwerfvuil bij hun in de wijk. Super en gefeliciteerd Mahlik!! Ga zo door….


Mahlik is ook lid van "de zandkorrelbrigade".
Stacks Image 117
Stacks Image 343

Beginners gaan altijd vooruit. Je begint zonder ervaring en kennis. Als je begint krijg je ervarig en kennis. Dus hoe moeilijk iets ook lijkt begin er gewoon aan.
Humsterland Energie
Stacks Image 354
Jana doet aan yoga. Haar vader Tim is yoga leraar en zijn studio heet JANA-YOGA.

Jana besloot vorig jaar vegetariër te worden. Ze is super gezond en heeft super veel energie.
Hoe weten vogels hoe ze naar het zuiden moeten vliegen?
Bijen overwinteren door te knuffelen.
Hoe honing motjes in wervelwind kunnen vliegen
Waarom krijgen bananen bruine vlekjes?
Wat is pie
Stacks Image 109
Stacks Image 366
Stacks Image 368
Stacks Image 370
Stacks Image 372

Het milieu staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild.
Het is belangrijk dat wij ons met de kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van de aarde.
Voorleven
Als ouder heb je continu een voorbeeldfunctie voor je kind: alles wat je doet wordt geobserveerd en geïmiteerd. Wees je daarvan bewust en maak er gebruik van. ALs jij van jongsaf aan het goede voorbeeld geeft, zal het voor je kleintje heel gewoon zijn om dat voorbeeld ook te volgen. Zeker peuters en kleuters zullen jou of iemand op straat gerust terechtwijzen als iets echt een gewoonte is: ‘Je mag niets op straat gooien, dat hoort in de prullenbak!’.
Een dreumes geef je nog vooral het goede voorbeeld, maar hoe groter je kind wordt, hoe meer uitleg je geeft. Zo maak je je kind bij gewone dagelijkse handelingen steeds meer milieubewust.
Enthousiast maken
Liefde voor de natuur is de eerste stap, een kind dat van de natuur houdt wil die graag beschermen. Liefde voor de natuur breng je kleine kinderen makkelijk bij door ze mee te nemen de natuur in. Ga lekker wandelen, of kijk in eigen tuin. Til eens een grote steen op en kijk samen met je dreumes welke diertjes eronder leven. Hoe groter je kind wordt, hoe meer je uit kunt leggen: hoe de dieren en planten heten, waarom ze daar leven, hoe ze leven, wat ze eten enzovoorts.
Vertel je kind bij alles wat je doet om het milieu te beschermen waarom je dat doet en herhaal ook regelmatig waarom dat nodig is. Zo wordt het al snel gewoonte voor je kind om papier in de zak oud papier te stoppen, licht achter zich uit te doen en de kraan niet te laten stromen.
Verzin samen met je grotere kind manieren om duurzamer te leven, ze kunnen verbazingwekkend creatief uit de hoek komen en zullen zeer gemotiveerd zijn hun ideeën ook uit te voeren.
Er zijn heel veel leuke boeken in de handel om samen met je kind te bekijken en mee aan de slag te gaan, van prentenboeken over het smelten van de zuidpool en knutselen met afval tot boeken met heel concrete tips om duurzaam bezig te zijn. Onderaan dit artikel vind je een aantal titels.
9_duurzaamheid-strip_DEF
Er zijn heel veel manieren te bedenken om je kind enthousiast te maken en op een leuke manier voorlichting te geven. Hieronder volgen wat voorbeelden.
Laat zien hoeveel water er in een bad gaat door het emmer voor emmer te vullen. Vertel dan ook dat er kinderen in zeer droge gebieden zijn die maar een emmer water per dag hebben en daarmee zichzelf en hun kleding moeten wassen, koken en drinken!
Vang het water op dat anders wegstroomt tijdens het tandenpoetsen, als dat nog geen gewoonte is. Zo wordt heel duidelijk dat er heel veel water wegstroomt in korte tijd.
Breng samen glas en papier naar de daarvoor bestemde bakken. Oudere kinderen kunnen dit zelf gaan doen als huishoudelijk taakje.
Verzin samen met je kind een alternatief voor het nachtlampje of de lamp op de gang die moet blijven branden. Een lieve draak of een mooi engeltje dat je van vilt maakt, om je kind te beschermen tegen alles wat hem bang maakt voor het donker. Of begin met een klein stapje: koop het allerkleinste (led)lampje dat je kunt vinden, dat scheelt al een heleboel met een gewone lamp!
Maak met je kind van oude tekeningen een mooi waxinelichthoudertje door het te bestrijken met zonnebloemolie en in een mooie vorm te vouwen. Als het donkerder wordt steek je gezellig veel kaarsjes aan en laat je een lamp uit.
Laat iedere ochtend voor vertrek naar school een kind de lampencheck doen: zo snel mogelijk een rondje door het huis, alle lampen, radio’s uitdoen, opladers uit de stopcontacten trekken etc. Iedere week wint degene met recordtijd een door de andere familieleden van afval gemaakt prijsje!
Stel het aandoen van de verwarming zo lang mogelijk uit en brei of haak samen met je kind een lekkere warme trui of een dekentje voor op de bank.
Oogst groente uit je eigen moestuin en koop zo min mogelijk in de winkel; wat je koopt komt natuurlijk van dichtbij!
Maak je eigen compost van het gft-afval
Koop een regenton en stimuleer je kind om voor zoveel mogelijk dingen het water daaruit te verbruiken. Vang het koude douchewater als je de douche net aanzet op in een emmer en gebruik dat om de planten of dieren water te geven enz.
Kies samen met je kind een mooie broodtrommel, fruitbakje en beker; ideaal voor school en dagjes op pad. Dat bespaart een hoop verpakkingsmateriaal.
Zoek bij een bezoek aan de supermarkt samen een alternatief voor de per stuk verpakte koeken.
Naai van een leuke stevige stof boodschappentasjes die je altijd in je handtas bij je hebt. Dit is zo simpel dat grotere kinderen het met een beetje hulp zelf kunnen. En dan willen ze ongetwijfeld met heel veel plezier dat vergeten pak melk of brood voor je gaan kopen, met hun zelfgemaakte tasje!

https://kiind.nl/financiele-opvoeding/

Boekentips:
boek En wat nu? (kleuters) | Carl Norac | ISBN 9789058383532
boek Mijn groene dag (kleuters) | M. Walsh | ISBN 9789025856052
boek Red de aarde (Schoolkind) | Jean-Michel Billioud | ISBN 9789076830926
boek Hoe groen is jouw hart? (Schoolkind) | Ellen Sabin | ISBN 9789077671269
boek Het buitenleven (Schoolkind) | Spilsbury | ISBN 9789055663682Stacks Image 390
Verstand
Rob: ‘Papa, toen ik geboren werd, wie heeft mij toen verstand gegeven?’ Antwoordt zijn vader: ‘Vast en zeker je moeder, want ik heb mijn verstand nog!’

Pinda's
Een eend komt bij een bar en vraagt: 'Heeft u ook pinda's?' 'Nee,' zegt de barman. De eend gaat weg en komt de volgende dag weer terug. 'Heeft u ook pinda's?' vraagt de eend weer. 'Nee,' zegt de barman. 'En als je nog een keer komt om te vragen of we pinda's hebben dan plak ik je snavel met plakband aan de bar vast.' De eend gaat weg en komt de volgende dag weer terug. 'Heeft u plakband?' 'Nee,' zegt de barman. 'Mooi! Heeft u dan wel pinda's?'

Pannendief
Een boef rent een kookwinkel uit met een pan. Een agent houdt hem aan. Hij zegt: ‘Waarom ren jij weg zonder te betalen?’ ‘Nou,’ zegt de boef, ‘het zijn steel-pannen!’

Kabouters
Waarom lachen kabouters als ze voetballen? 

Clownskleren
Wat draagt een clown?

Theelepeltjes 
Dokter: ‘Weet u dat we tijdens de operatie dertig theelepeltjes in uw maag gevonden hebben?’ Patiënt: ‘Natuurlijk, dat was uw recept. Tien dagen lang drie keer per dag één theelepel!’

Bron: Kidsweek

 • Stacks Image 148
  Migratie
 • Stacks Image 154
  Energiebesparing
 • Stacks Image 174
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 172
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 170
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 168
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 166
  Duurzame-Wereld
 • Stacks Image 178
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 182
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 186
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 190
  Duurzame-Wereld
 • Stacks Image 150
  Energiebesparing
 • Stacks Image 196
  Plastic-vervuiling
 • Stacks Image 345
  Duurzame-Wereld
 • Stacks Image 205
  Default
 • Default
 • Stacks Image 215
  Default
 • Stacks Image 213
  Default
 • Stacks Image 219
  Natuur
 • Stacks Image 223
  Duurzame-Wereld
 • Stacks Image 227
  Natuur
 • Stacks Image 326
  Default
 • Stacks Image 231
  Default
 • Stacks Image 237
  Default
 • Stacks Image 241
  Default
 • Stacks Image 245
  Default
 • Stacks Image 249
  Default
 • Stacks Image 253
  Natuur
 • Stacks Image 257
  Default
 • Stacks Image 261
  Default
 • Stacks Image 265
  Default
 • Stacks Image 269
  Default
 • Stacks Image 273
  Natuur
 • Stacks Image 277
  Default
 • Stacks Image 281
  Default
 • Stacks Image 285
  Default
 • Stacks Image 289
  Default
 • Stacks Image 293
  Natuur
 • Stacks Image 297
  Natuur
 • Stacks Image 309
  Natuur

Stacks Image 320

Hoe dan?

"Waar moet ik beginnen", vroeg het konijn aan de Koning. "Begin bij het begin en ga door tot het eind", sprak de Koning.


Oplossingen raadsels

 • Een appel kost 2 euro : 50 = 4 cent
 • De jongen had op de deur geklopt en dat is iets wat je niet doet als je je eigen hotelkamer wilt binnengaan. Anna wist dus dat de vergissing van kamernummer alleen maar een smoesje was toen hij zag dat er iemand in de kamer aanwezig was.
 • Het derde kind heet Tim
 • Waarom lachen kabouters als ze voetballen?  antwoord: Het gras kietelt onder hun oksels.
 • Wat draagt een clown? antwoord: Een lolbroek en een grapjas!
Stacks Image 396