- volgens wel ingelichte kringen -

Er zijn zoveel mensen & dieren als er voedsel voor ze is


We zijn een endangererd species, we maken de condities op onze planeet elke dag erger en we zijn nog niet eens begonnen om er iets fundamenteels aan te doen. We willen geen doemcesnario schetsen, maar het is helder dat het nu echt misgaat.
Dit zijn de negen grootste bedreigingen volgens de
Global Risk Index van de Economist Intelligence Unit.
oktober 2017


1. De harde landing van de Chinese economie
2. Een nieuwe Koude Oorlog, die door Rusland wordt veroorzaakt
3. Een enorme schuldencrisis in opkomende markten (gelijk met nummer 2)
4. Het uiteenvallen van de Europese Unie
5. Griekenland, die de EU verlaat (gelijk met nummer 4)
6. Donald Trump, die president wordt van de Verenigde Staten
7. Een verdere opkomst van terreurgroep IS (gelijk met nummer 6)
8. De Britten, die stemmen voor een Brexit
9. Oorlog in de Zuid-Chinese Zee (gelijk met nummer 8)

Stacks Image 39

All talk no walk


De 750 experts van het Wereld Economisch Forum in Davos hebben voorafgaand aan de vergadering van januari 2017 een rapport opgesteld met de grootste gevaren die de wereld de komende tien jaar bedreigen.

1. Migratie Grootschalige migratie zal de belangrijkste oorzaak zijn van instabiliteit in de wereld. Het afgelopen jaar verlieten 60 miljoen mensen huis en haard. Ter vergelijking: in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog waren dat er 40 miljoen. Ook al vindt het grootste deel van de migratie plaats in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika, toch zien beleidsmakers zich met de vluchtelingencrisis in Europa geconfronteerd met een van de grootste bedreigingen voor Europese integratie ooit, stelt het rapport.

2. Klimaatverandering Omdat het wereldleiders maar niet lukt om te voorkomen dat de temperatuur op aarde verder stijgt, staat klimaatproblematiek voor het eerst aan de top van de lijst. Het rapport voorspelt dat niets zo’n grote invloed gaat hebben op de wereldbevolking als klimaatverandering. Denk aan watercrises, voedseltekorten en verminderde economische groei. Dit rapport is overigens opgesteld voor de succesvolle klimaattop in Parijs.

3. Stijgende olieprijzen De olieprijs staat met zo’n dertig dollar per vat op het laagste punt sinds 2004. Het zorgt voor een boost van de wereldeconomie en stimuleert consumentenuitgaven. Maar analisten schatten in dat hoe verder de olieprijs daalt, des te sneller hij uiteindelijk ook weer stijgt. Dat is slecht voor het consumentenvertrouwen en zal leiden tot wereldwijde inflatie. De experts van het WEF denken dat dit een grote invloed zal hebben op de wereldeconomie.
Voor de derde keer op een rij geven de millennials die meedoen aan het World Economic Forum’s Global Shapers Survey 2017 aan dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor de wereld.1. Klimaatverandering / verwoesting van de natuur (48,8%)

2. Grootschalige conflicten / oorlogen (38,9%)

3. Ongelijkheid (inkomen, discriminatie) (30,8%)

4. Armoede (29,2%)

5. Religieuze conflicten (23,9%)

6. Betrouwbaarheid en transparantie van de regering / corruptie (22,7%)

7. Voedsel- en waterzekerheid (18,2%)

8. Gebrek aan onderwijs (15,9%)

9. Veiligheid / welzijn (14,1%)

10. Gebrek aan economische mogelijkheden en werkloosheid (12,1%)

In 2011 zag de zeven miljardste aardbewoner het levenslicht. De verwachting is dat we in 2024 al rond de acht miljard zitten. Indrukwekkend, zeker als we ons bedenken dat er dagelijks gemiddeld 200.000 extra bewoners bij komen. Bij zulke cijfers slaat mij de schrik om het hart.

Kan de aarde al die mensen wel voeden? Is er genoeg energie voor ons allemaal en misschien nog wel het belangrijkste: kan onze prachtige planeet de hoeveelheid mensen wel aan? Dit zijn zo maar een aantal vragen die opkomen als ik aan overbevolking denk. Een reden om te schrikken van deze cijfers? Jazeker, de bevolkingsgroei en uiteindelijk ook de overbevolking wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de meeste problemen op aarde. Of het nu om een tekort aan voedsel, drinkwater of energie gaat, iedereen heeft ermee te maken of zal er mee te maken krijgen.

Taboe
Overbevolking is onder velen een grote taboe. Toch is er één keer in de zoveel tijd iemand die opstaat en ons laat nadenken over de gevolgen van overbevolking. Zo bracht de econoom Thomas Robert Malthus al in de achttiende eeuw overbevolking onder de aandacht. Hij publiceerde zijn bevindingen in An Essay on the Principle of Population. Malthus voorspelde dat de aarde aan haar eigen groei ten onder gaat. Hij was van mening dat de bestaansmiddelen het tempo van de bevolkingsgroei onmogelijk konden bijhouden. Met als gevolg dat er veel meer mensen zouden zijn dan middelen. Bevolkingsgroei kan vrijwel nooit onbelemmerd voortduren. Zou dit wel gebeuren dan was een humanitaire ramp onvermijdelijk. Oftewel oorlogen, natuurrampen en hongersnood om in geval van overbevolking de balans te herstellen. De miljoenen doden tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog en de Zwarte Dood waren enkel een druppel op een gloeiende plaat. Een grote humanitaire ramp is vooralsnog uitgebleven.

Menselijk vernuft
Er is nog geen reden tot doemdenken. Nu meer dan 200 jaar later leven we in een hele andere tijd. Malthus leefde tussen één miljard mensen en hij hield onvoldoende rekening met het feit dat bevolkingsgroei ook zal leiden tot groei van het menselijk vernuft. We wachten totdat de wetenschap een oplossing voor het probleem ontdekt, creëert of uitwerkt. Betere gezondheidszorg en geneeskunde samen met de vooruitgang in de voedselproductie en de toegang tot zoet water en sanitaire voorzieningen hebben er voor gezorgd dat we nog steeds genoeg eten hebben en veel gezondheidsproblemen hebben kunnen oplossen. Techneuten wijzen er dan graag op dat de techniek alle oplossingen voor onze problemen in petto heeft. Helaas hebben technische voorzieningen de honger, bevolkingsgroei en het klimaatprobleem in de wereld nog niet kunnen bestrijden.

Het menselijke vernuft heeft ook een keerzijde en misschien is dat ook het punt waar het mis gaat. Gedurende het grootste deel van de geschiedenis heeft de mensheid de natuurlijke bronnen gebruikt voor het bouwen van steden en wegen en om voedsel en producten te creëren. Wij leven in een tijd waar we met de iPad op de bank de tijd door brengen. We willen een luxe auto voor de deur en als het kan in het bezit zijn van een groot huis. Alles moet beter, mooier, sneller, goedkoper en luxer.

De mens heeft de neiging steeds meer welvaart te willen. Dan komt er een moment waarop bevolkingsgroei en stijging van de welvaart met elkaar botsen. Voorlopig denken wij mensen de honger voor te blijven door gebruik van kunstmest, het fokken van dieren en andere overlevingsmethoden. Ondertussen gaat de vernietiging van de aarde langzaam door. Het klimaat wordt aangetast door de vervuilende leefgewoonten van de mens, wat op lange termijn de planeet kan beschadigen. Volgens bos-ecoloog Allan P. Drew wordt iedereen aangemoedigd om te willen en te moeten consumeren. Meer dan de planeet in staat is om te bieden. Dat ik een natuurkenner aanhaal is niet toevallig. Overbevolking is niet alleen afhankelijk van aantallen, maar evenzeer van de draagkracht van de leefomgeving.

Voetafdruk
Wetenschappers denken dat binnen enkele generaties het leven op aarde er wel eens heel anders uit kan zien. Wetenschappers suggereren dat we het punt naderen waarop dat scenario zich onomkeerbaar voltrekt. De groei van de bevolking, de vernietiging van ecosystemen, de verandering van het klimaat: het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een heel andere wereld. En we naderen rap het punt waarop die nieuwe wereld onomkeerbaar ontstaat.
Volgens de berekeningen van Global Footprint Network staken we in het midden van de jaren zeventig al over een kritische drempel. Menselijke consumptie overtrof datgene wat de planeet kan reproduceren. Het aantal ecologische bronnen die wij gebruiken, is nu gelijk aan meer dan anderhalf aardes.

Als wij zelf niet kiezen voor een oplossing die de overbevolking en onze hunkering naar meer tegengaat, zal de natuur dat zelf doen in de vorm van een of andere catastrofale crisis.