Kernenergie

photo-1553502141-c1eabd05ecc8
Kernenergie kent voor- en tegenstanders Na Tjernobyl, Pitssburg en Fukushima is de oppositie grimmig.
Maar kernenergie is goedkoop. Ondanks de uitspraken van Diederik Samson dat de moderne centrales vanwege veiligheidsmaatregelen te duur zouden zijn blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat de LCOE van kerncentrales concurreren met de fossiele varianten.

Kosten van Kernenergie per kWh

Oudere centrales hebben een LCOE van 3,5 cent per kWh. Voor de bouwkosten van nieuwere centrales zijn er studies beschikbaar zie http://www.world-nuclear.org/information-library/economic-aspects/economics-of-nuclear-power.aspx

De kapitaalkosten zijn hoog voor het bouwen van een centrale en daarom zijn ook de kosten van kapitaal in de kWh prijs de dominante factor; niet de prijs van uranium. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel stroomproductie kost van een moderne kerncentrale. Wat opvalt is dat verschillende landen door andere veiligheidsvoorschriften en bouwfilosofie tot verschillende prijsvorming komen per kWh. Geld is tegenwoordig goedkoop dus een discount rate van 3 - 4,5% is reëel.


Schermafbeelding 2019-04-09 om 00.06.03

LCOE prijzen van kernenergie gebouwd in 2015 tot 2020 in USD per mWh. Omreken factor van $/mWh naar € /kWh = delen door 1126. Dus de kWh prijs bij $ 50 per mWh bedraagt dan 4,6 €cent per kWh)
Kernenergie behoort tot de goedkoopste van de CO2 vrije opties.

Kernafval


Het is algemeen bekend dat kernafval radioactief is en dus gevaarlijk. Het duurt jaren voordat de radioactiviteit is afgenomen. De opslag is duur en er zijn zorgen over de stabiliteit van de opslag voor de lange termijn.

Kernafval kan echter nog gebruikt worden voor energieopwekking. Wat dan nog aan afval rest is vele malen beter handelbaar. Samen met wetenschappers en industrie heeft Bill Gates een kern-afvalcentrale ontworpen. Door de handelsboycot met tussen Amerika en China kan hij nu even niet verder om samen met de Chinezen in China een proefcentrale op te zetten.


© 2023 Humsterland Energie